Wat te doen als je bankrekening donkerrood kleurt

Ben je een maand te vaak uit eten gegaan, heb je festivaltickets gekocht voor een hele zomer of weet je gewoon niet waar je geld is gebleven? Dan is het tijd om je uitgaven eens onder de loep te nemen en een paar bespaar maatregelen te treffen.

Sta stil bij je uitgavencoins-668748_960_720

Een groot deel van je uitgaven zijn impulsaankopen die je waarschijnlijk al bent vergeten. Kleine koopjes die samen tot een behoorlijk bedrag kunnen oplopen, denk aan een vette hap na het

uitgaan, een kopje koffie onderweg of een sale artikel wat ‘nu wel heel voordelig is’. Net zo makkelijk maak je thuis een tosti, neem je eten en drinken mee van huis of denk je twee keer na voordat je iets aanschaft. Hier lees je 6 makkelijke tips waarmee je de maand doorkomt.

1. Doe één keer per week boodschappen

In de supermarkt is de kans heel groot dat je iets koopt wat je niet nodig hebt maar wat er op dat moment aantrekkelijk uitziet. Maak aan het begin van de week een lijstje met boodschappen die je nodig hebt. Met verschillende ingrediënten kun je altijd wel een creatief gerecht maken. Door één keer boodschappen te doen koop je alleen wat je nodig hebt en bespaar je jezelf alle aanbiedingen die keer op keer je aandacht trek
en.

2. Ga niet naar de supermarkt met honger!

Het ergste moment om boodschappen te gaan doen; als je honger hebt. Niet alleen voor jezelf omdat je het liefst de verpakking ter plekke openscheurt, maar ook voor je portemonnee omdat je altijd meer koopt dan nodig is. Ga met een gevulde maag en je zult merken dat je veel minder behoefte hebt om de halve winkel leeg te kopen.

3. Maak extra eten en bewaar het

Samen koken is het gezelligst en het voordeligst, maar als student loopt je schema niet altijd gelijk met dat van je huisgenoten. Als geen van je huisgenoten thuis eet of je moet zelf snel iets eten is het best lastig om iets lekkers te maken zonder dat dit heel veel geld kost. Kook dan juist iets extra’s. Je kunt dit makkelijk invriezen zodat je de volgende keer al iets in huis hebt. Zo kun je alsnog een lekkere maaltijd maken en worden de kosten verdeeld over twee dagen.

4. Pin en laat je pinpas thuis

Als je echt bang bent om het einde van de maand niet te halen zul je streng voor je uitgaven moeten zijn en dat kan maar op één manier: laat je pinpas thuis. Je kunt op iedere plek en voor ieder bedrag pinnen, een handeling die je hebt uitgevoerd voor je het doorhebt en zonder dat je echt doorhebt wat je nou precies uitgeeft. Pin aan het begin van de week een vast bedrag en probeer daar de week mee door te komen. Je bent je bewuster van het geld wat je uitgeeft omdat je het geld letterlijk over de toonbank ziet gaan en met één blik in je portemonnee zie je wat je nog over hebt.

5. Koop een thermoskan

Als student komt een thermoskan goed van pas. Je hoeft niet meer in de rij te staan voor de koffiemachine, je hebt altijd je eigen lekkere koffie of thee bij je en het kost bijna niets. Op internet vind je veel verschillende soorten thermoskannen die je voor weinig geld kunt bestellen.

6. Leer je eigen band plakken

Het klinkt niet als het allerfijnste vooruitzicht, maar het scheelt je een hoop geld. Fietsenmakers vragen al snel 15 euro voor een simpel bandje plakken terwijl je dit ook zelf makkelijk kunt doen, je moet alleen even weten wat je nodig hebt. Een bandenplaksetje kun je in iedere supermarkt kopen, verder heb je een bak water nodig en het liefst een zonnetje. Heb je het bandenplakken nou nooit thuis geleerd, dan is YouTube je rechterhand. Met een instructiefilmpje bij de hand kun je binnen no-time weer de hele stad door fietsen.

Creatief zijn met geld

Als je er even bij stil staat kun je vaak een stuk beter omgaan met je geld zonder dat je jezelf te kort hoeft te doen. Denk iets langer na over je uitgaven en gebruik deze tips om minder uit te geven. Je zult zien dat je aan het eind van de maand nog steeds naar je bankrekening durft te kijken en misschien zelfs geld overhoudt voor iets leuks.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *