De leukste festivals van 2016

Het festival seizoen is weer in volle gang! Het is lente, de zon schijnt en de koude drankjes komen op tafel. Dat betekent dat het hét moment is om je festivalseizoen te plannen! In Nederland stikt het van de festivals, voor ieder wat wils dus. Tijd om de leukste, lekkerste en bijzonderste festivals onder de loep te nemen.

Muziek

De meeste festivals draaien om lekkere deuntjes, fijne beats, je favoriete DJ’s en samen zijn met je vrienden. Welke festivals kan je zeker niet missen? Je vindt ze hieronder!

 

Open Air

Wanneer: 4 & 5 juni

Waar: Gaasperpark, Amsterdam

Bij Open Air laat het nachtleven zich in het daglicht zien. De pronkstukken krijgen hier hun eigen stage. De DJ’s van GirlsLoveDJ’s, Format en Strafwerk draaien de hele dag de beste muziek. De dagtickets voor zaterdag 4 juni zijn al uitverkocht, dus mocht je nog willen gaan dan moet je er snel bij zijn.

 

Mysteryland_logo

Mysterland

Wanneer: 27 & 28 augustus

Waar: Floriadeterrein, Haarlemmermeer

Mysteryland bestaat al sinds 1993 en sleept daarmee de titel voor het langst lopende dance festival ter wereld in de wacht. De dance-liefhebber kan het hele weekend dansend doorbrengen op de klanken van Afrojack, De Jeugd van Tegenwoordig, WildStylez en nog veel meer. Mysteryland is zo’n groot succes dat ze dit jaar voor de tweede keer een weekender organiseren!

 

Loveland

Wanneer: 13 augustus

Waar: Sloterpark, Amsterdam

Ook dit festival is uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse technofestivals. Hun slogan is: Music for Every Body. Dat geeft de jaarlijkse line-up goed weer. Grote namen als Egbert, Richie Hawtin en Secret Cinema treden dit jaar op; reden voor een feestje dus.

 

Awakefest

Wanneer: 25, 26 juni

Waar: Sloterdijk, Amsterdam

Awakefest is onderdeel van Awakenings; het grootste technofeest van Nederland. Het hele jaar geeft Awakenings de feesten in de Gashouder op het Westergasterein, maar in juni komt het eindelijk weer naar buiten.

 

Pinkpop

Wanneer: 10, 11, 12  juni

Waar: Megaland, Landgraaf

Ook hier zijn nog kaarten voor! Helaas zijn de weekenders allemaal uitverkocht, maar er zijn nog wel losse kaarten te koop. Dit jaar wordt met de 47e versie groots uitgepakt. De hoofdact is namelijk niemand minder dan de Red Hot Chilli Peppers! Ook Lionel Richie, Doe Maar, Mayor Lazor en Kygo brengen een bezoekje.

 

Lowlands

Wanneer: 19, 20 en 21 augustus

Waar: Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizenmaxresdefault

Ook Lowlands brengt een grote verscheidenheid aan muziek. Van electropop tot postrock, van hip-hop tot techno: alles zit in dit festival! Dus voor fans Paul Kalkbrenner, Muse, Disclosure en vele anderen: koop snel je ticket voor je te laat bent.

 

Bungalup

Wanneer: 29, 30, 31 en 1 februari

Waar: Eemhof, Zeewolde

Bungalow, bungalup! De Eemhof, dat komt je vast bekend voor. Dat klopt, want dat is een vakantiepark. Bungalup strijkt hier elke winter neer om vier dagen lang te feesten, eten en drinken. Het tropisch zwemparadijs is de dansvloer en de bungalow je slaapplek. Ik kan geen betere manier bedenken om de koude winterdagen door te komen, wat jij?

 

Kunst

Festivals draaien al lang niet meer alleen om muziek. Er zijn ook veel kunstfestivals te bezoeken in Nederland, waar je eerst naar een live bandje kan kijken, om vervolgens plaats te nemen in een tent waar toneel gespeeld wordt door de grootsten van ons land.

 

Parade

Wanneer: 23 juni t/m 28 augustus

Waar: Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam

De Parade is bij uitstek hét theaterfestival van Nederland. Hier vind je jaarlijks meer dan 100 theater-, dans-, mime-, en muziekvoorstellingen. Dit festival reist heel Nederland door; ze starten in Rotterdam, vervolgens naar Den Haag, dan Utrecht en ze sluiten af in Amsterdam.

 

Magneet festival

Wanneer: 9, 10, 11 september

Waar: Zeeburgereiland, Amsterdam

Bij het Magneet festival staat creativiteit centraal. Iedereen mag zich inschrijven en meedoen. Maar dat betekent niet dat er enkel amateurs op het podium staan. Ook sterren als Anouk dragen hun steentje bij aan dit open podium.

 

Eten en drinken

De welbekende foodtrucks zijn niet meer weg te slaan. Gelukkig maar, want dit zijn heerlijke festivals. Heb je altijd al willen weten hoe een sprinkhaan smaakt? Ben je al tijden benieuwd hoe vegetarische gryos proeft? Of wil je liever je wijnkennis opdoen? Dan kan je je uitleven op de foodfestivals!

 

Rollende keukens

Wanneer: 12, 13, 14, 15 en 16 mei

Waar: Westergasterein, Amsterdamdownload

Het weekend van de Rollende Keukens is in volle gang! Honderden Rollende Keukens staan uitgestald op het Westergasterein in Amsterdam West om hongerig Nederlanders te voorzien van een authentieke burger, een stukje kangoeroe, een verrassend dessert of een vernieuwend drankje. En een groot voordeel: de entree is gratis!

 

Food Truck Festival TREK

Wanneer: 6 mei t/m 11 september

Waar: Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Enschede, Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch, Amsterdam en Den Haag.

In tegenstelling tot de Rollende Keukens is TREK door heel het land te vinden. Ze trekken door negen steden met al het lekkers wat ze te bieden hebben. In combinatie met theatervoorstellingen is dit festival zeker de moeite waard. Ik hoop dat je honger hebt!

 

Bacchus Wijnfestival

Wanneer: 10, 11, 12 juni en 17, 18, 19 juli

Waar: Amsterdamse Bos, Amstelveenwine-657190_960_720

Het Bacchus Wijnfestival onderscheid zich van de andere foodfestivals omdat ze compleet gericht zijn op het serveren van de beste wijnen. Het eten wat je hier kan krijgen is dus volledig gebaseerd op het wijnaanbod. Heb je zin om je wijnkennis op te halen? Vergeet dan zeker niet langs het Amsterdamse Bos te gaan deze zomer.

 

Heb je er zin in gekregen? Ik wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *